Izlječimo se od A do Ž

Uloga sjemenki lana u prevenciji bolesti

Jedan od najpopularnijih proizvoda na listi pravilne prehrane zasigurno su sjemenke lana koje igraju važnu ulogu u ljudskom zdravlju već više od 5000 godina. Do sada su bili cijenjeni kao pomoćnici u smanjivanju rizika od raka dojke i prostate, no sjemenke lana sada su se počele isticati i u promociji kardiovaskularnog zdravlja.

Riješite se glavobolje prirodnim putem

Glavobolja je pojava koja je nažalost postala dio svakodnevnog života. Nedostatak sna, nepravilna prehrana, stres, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerno ispijanje kave i alkohola samo su neki od poznatih faktora koji mogu uzrokovati ovu neugodnu pojavu. Kada dođe do riješavanja ovog problema, uglavnom svi posežemo za nekim od brojnih lijekova koji su dostupni na tržištu. Svi ti lijekovi trenutačno olakšavaju bol, no ponekad oni znaju izazvati nuspojave koje osjetimo trenutno ili tek nakon izvjesnog vremena.

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje

Mediteranski način prehrane nameće se kao glavni obrazac pravilne prehrane jer u svojim osnovnim postavkama predstavlja pravilnu i uravnoteženu upotrebu namirnica koje osiguravaju organizmu sve nutritivno potrebne tvari. Glavni izvor masnoća u mediteranskoj prehrani je maslinovo ulje čija se upotreba s vremenom proširila na cijeli svijet. Osim privlačnog okusa i arome maslinovo ulje višestruko je korisno za zdravlje, a posebno se ističe u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola, ateroskleroze, hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Nastanak i prevencija osteoporoze

Osteoporoza je “tiha“ bolest koja napada uglavnom osobe starije od 50. godina od čega čak 80% otpada na žene. Karakterizira ju gubitak koštane mase tj. smanjenje gustoće kosti što dovodi do čestih lomova. Maksimum koštane mase doseže se oko 30. godine života i on se uglavnom održava sve do menopauze. To znači da je aktivnost osteoblasta (stanica koje izgrađuju koštano tkivo) i osteoklasta (stanica koje razgrađuju koštano tkivo) u ravnoteži.

Što se događa vašem tijelu kada iz prehrane izbacite šećer?

Bili svjesni toga ili ne, šećer je namirnica koju konstantno unosimo u svoj organizam u prevelikim količinama. Opće je poznata činjenica da šećer čini veliku štetu našem organizmu i da može utjecati na razvoj velikog broja bolesti i ostalih zdrastvenih problema. Reduciranje ili čak potpuno izbacivanje šećera iz prehrane popriličino je teško, a potrebno je i veliko znanje i volja kako bi to uspjeli. Zato smo izdvojili smo nekoliko benefita koji se javljaju kao posljedica redukcije šećera koji vam možda pomognu u donošenju te odluke.

1. SMANJUJE SE RIZIK OD NASTANKA DIJABETESA

Zašto volimo zobene pahuljice ?

Zob pripada skupini cjelovitih žitarica, a najčešće se konzumira za doručak u obliku kuhane zobene kaše, zobenih pahuljica samo pomiješanih s mlijekom ili jogurtom ili dodanih u smoothi te u obliku keksiju, kolača i ostalih inovacija koje svakim danom zauzimaju mjesto na našem jelovniku. To je odličan način za započeti dan s obzirom na brojne nutritivne benefite koje nam zob osigurava, a neke od najvažnijih istaknuli smo u idućim redcima.

1. OBILUJE PREHRAMBENIM VLAKNIMA

Riješite se grlobolje prirodnim putem

Dolazak hladniijh dana, osim niskih temperatura, obilježava i sve češća pojava prehlade, gripe te raznih upala i viroza. Ako se pravovremeno nismo pripremili i izgradili si dovoljno jak imunitet koji odolijeva svim virusima i bakterijama, gotovo sigurno ćemo se morati boriti s barem jednim od simptoma gore navedenih stanja. Kao najuobičajeniji indikator da nešto nismo radili kako treba je grlobolja koja sama po sebi nije opasna i ne izaziva teže probleme ukoliko se pravovremeno sanira, ali  može biti poprilično naporna.

Spirulina

Spirulina je naziv koji obuhvaća nekoliko tisuća vrsta plavo-zelenih algi, a odnosi se na jednostanične organizme ili mikroalge koje su vrlo slične bakterijama. U svojoj spiralnoj strukturi imaju pohranjeno mnogo biljnog pigmenta klorifila i zbog toga daju tamnu plavozelenu boju jezerima i barama u kojima se nalaze. Ovaj organizam sposoban se prilagoditi na različite uvijete života i rasta te može stvarati kolonije u okolišu u kojemu je drugim organizmima rast jako težak ili čak i nemoguć.