Ekologija i Dom

Ghee maslac

Ghee maslac je vrsta pročišćenog maslaca koji ne sadrži vodu niti krute tvari iz mlijeka. Na našim prostorima je poznat i pod imenom maslo, a već stoljećima se ghee maslac koristi u indijskim receptima te u holističkom pristupu medicni. Pobornici alternativne medicine vjeruju da ovako pročišćeni maslac ima sposobnost produžiti životni vijek osobe te da je dobar za svaki organski sustav u našem tijelu. Ghee je lako probavljiv pa se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti.

Zamjene za jaja

Koliko god velika bila potrošnja jaja, neke osobe izbjegavaju konzumaciju jaja... Što zbog prehrambenih preferencija što zbog etičkih razloga ili alergija. U tom slučaju potrebno je naći adekvatnu zamjenu kako te osobe ne bi ostali zakinute za mnoga jela u kojima jaje ima ključnu ulogu. Ta zamjena ovisit će o željenoj funkciji jaja u tom receptu, a funkcije mogu biti razne (povezivanje sastojaka, dodavanje vlažnosti i okusa, tekstura...).

Kod korištenja zamjena za jaja važno je na umu imate mjere koje je potrebno slijediti kod kuhanja i pečenja.

 

Pročišćena voda za vaš dom

O važnosti vode govori već i sama zastpuljnost u našem tijelu koja iznosi od 60-70% tjelesne mase odrasle osobe adekvatne tjelesne mase do 75-85% tjelesne mase dojenčadi. Voda održava volumen krvi koji utječe na krvni tlak, potiče rad bubrega, služi kao otapalo za mnoge tvari potrebne organizmu, sudjeluje u transportu, pomaže u izbacivanju toksina, regulira tjelesnu temperaturu, razinu elektrolita...

5 načina kako umanjiti troškove pravilne prehrane

U današnje vrijeme, unatoč trendu pravilne prehrane I zdravog načina života, cijene svježeg voća, povrća, mesa I ostalih namirnica su iznmno visoke. Svaki odlazak u dućan u nama iznova budi blagi šok I nevjericu, a činjenica da ćemo npr. jednu brokulu platiti gotovo jednako kao I cijeli obrok u nekom restoranu brze hrane nas navodi na to da dobro razmislimo na što ćemo potrošiti teško zarađeni novac. Mi smo se pozabavali tom temom I donosimo Vam 5 načina kako se pravilno hraniti, a pri tome uštediti.

1. NAPRAVITE TJEDNI JELOVNIK I POPIS NAMIRNICA ZA KUPNJU

Zagađena voda koju pijemo

Voda je najvažniji sastojak ljudskog organizma. Čini 2/3 ljudskog tijela i neizostavan je segment svih procesa koji su potrebni za održavanje esencijalnih funkcija. Voda održava ravnotežu sustava, opskrbljuje tijelo prijeko potrebnim hranjivim tvarima i mineralima, regulira tjelesnu temperaturu, te preko nje izlučujemo otpadne tvari i toksine iz organizma. Bez vode ne bismo preživjeli dulje od tjedan dana (kod ekstremnih temperatura i kraće) i neizmjerno je važno unijeti potrebne količine vode na dnevnoj bazi kako bi naš sustav funkcionirao.

Arganovo ulje

Argan je vazdazeleno drvo , potječe iz određenih područja Maroka gdje se nije mogla uzgajati maslina., a može doseći i 21 m visine. Drvo argana je izrazito izdržljivo, raste na polupustinjskim mjestima, svoje korijenje pušta duboko u zemlju stoga ima i funkciju protiv erozije zemlje.  Plod je nalik na maslinu i sastoji se od otprilike 3 sjemena.

Prirodom protiv komaraca

Komarci su dvokrilci iz roda Nematocera i ti mali, sitni insekti mogu biti prava napast tijekom ljetnih večeri. Na usnim dijelovima im se nalazi niz bodlji i cijevi kojima probadaju kožu i sišu krv pa tako osim što su iritantni, mogu biti i potencijalno opasni za zdravlje. Mužjaci se hrane slatkim sokovima cvijeća i plodova, dok su ženke uglavnom te koje se hrane krvlju čovjeka, sisavaca, ptica pa čak i gmizavaca i žaba. Ženke se također mogu hraniti slatkim sokovima, ali im je krv potreba za sazrijevanje jajašaca.